top of page

Касиндо

Мјесто Касиндо (560 m надморске висине), лежи на јужном дијелу Сарајевског поља, у долини Касиндолске ријеке, 9 km западно од Сарајева. У Касиндолу је болница за плућну туберкулозу отворена у радничком опоравилишту Среске болничке благајне у Сарајеву, основано  1922. године. Старо име насеља је Кобиљдо. Садашње име долази од ријечи „каса“, скраћеног назива за болесничку благајну. (Enciklopedija Jugoslavije. T. 5).

Касиндо данас припада граду Источно Сарајево и општини Источна Илиџа. Некадашња болница за плућне болести, с појавом рата 1992. године, претворена је у Клиничко-болнички центар Касиндо.

Како је дошло до великих мирација од 1992. године па до данас, овдје живи велики број старосједилаца али и много породица које су изашле са територије Федерације Босне и Херцеговине. Највећи број чине избјеглице из Сарајева. Неки су избјегли даље, али се у задње вријеме, због изградње Источног Сарајева, враћају у наш град. Тако се број сатановника у Источном Сарајеву, па и у општини Источна Илиџа којој припада и Касиндо, знатно повећао.

Природа Касиндола је лијепа и има много зеленила. Из школе се види дио планинa Јахорине и Игмана. Мјесто је увијек имало добру саобраћајницу, али како је дошло до ширења града, стара саобраћајница је проширена, направљени су тротоари у дужини од 4 km и постављена улична расвјета. Стари мост према нашој школи је срушен јер је био оштећен, а направљен је нови мост.  Како вријеме пролази, насеље се гради убрзано и остварен је велики напредак у том погледу.

У изградњи је и нова црква на Врањешу, посвећена епископу Варнави Хвостанском.

2018-05-10-093259-1-1024x768.jpg
bottom of page